Hormonel İncelemeler

İnfertil erkekte birinci de etkili hormonlar nelerdir?

İnfertil erkekte hipotalamus-hipofiz-testisten salgılanan hormonlar sperm yapımını etkileyen hormonlardır. Bu nedenle FSH, LH, ve T. Testosteron düzeyleri kontrol edilmelidir. Eğer T. testostreron düzeyi düşük LH ve FSH normal ise prolaktin düzeyini kontrol etmek gerekir. Tiroid fonksiyonlarındaki bozukluklar da dolaylı yoldan gonadotropin salınımlarında bozulmalara yol açabilir ve sperm üretimini etkileyebilir.

 

Hangi hormon sperm yapımı ile ilgili bilgi verir?

FSH özellikle sperm yapımı ile ilgilidir. Beyinden hipofiz bezinden salgılanır. Yükselmesi sperm yapımı ile ilgili bozukluğu gösterir. Normal sınırlarda olması genellikle normal sperm yapımını gösterir ancak bu bir kural değildir. FSH normal olup sperm yapımı bozukluğu da görülür. Ayrıca geçmişte çok yüksek FSH değerlerinde (normalin 2-3 katı) testisin içerisinde sperm yapımı olmadığının bir göstergesi olduğu düşünülüyordu. Ancak bizim sperm yapım bozukluğuna bağlı azoospermik hastalardaki Mikro TESE sonuçlarımıza göre FSH çok yüksek olsa bile sperm bulunabilmektedir. Günümüzde bilinen sperm yapımını gösteren herhangi bir kan testi malesef bulunmamaktadır. Sperm yapım bozukluğuna bağlı azoospermiada sadece TESE ile (ben mikro TESE uygulamaktayım) sperm araştırılması yapılarak testiste sperm yapımı olup olmadığından emin olunabilir.

 

Hipogonadizm nedir?

Testosteron hormonunun kandaki seviyesindeki düşüklüktür. Primer hipogonadizm beyinden salgılanan FSH-LH normal veya yüksek olmasına karşın kanda T. Testosteron düşüklüğüdür. Yani testislerden testosteron salınımı ile ilgili bozukluk vardır. Sekonder hipogonadizm de ise FSH ve LH da kanda düşüklük görülür. Kallman sendromu ve hipogonadotropik hipogonadizmde sekonder hipogonadizm görülür.

 

Total testosteron kanda ne zaman ölçülmelidir?

Testosteron salınımı sabah saatlerinde en yüksek düzeyde olduğundan saat 08-09.00 gibi ölçülmelidir.