Hipogonadizm

Hipogonadizm nedir?

Hipogonadizm biokimyasal olarak serum testosterone düzeylerinde düşüklük ve fizyolojik olarak testis volümündeki düşüklüğe verilen addır. Primer veya sekonder nedenlere bağlı olabilir. Primer hipogonadizm nedenler ön hipofiz bezinden salgılanan FSH, LH normal veya yüksekliği durumunda testosteron seviyelerindeki düşük görülür. Buna örnek Klinefelter sendromudur. Sekonder hipogonadizm ise serum testosteron değerlerindeki düşüklük FSH ve LH seviyelerindeki düşüklükten kaynaklanır. Bu duruma örnek ise hipogonadotropik hipogonadizm hastalığıdır.

 

Hangi ölçüm daha doğru: Total veya serbest testosteron?

Testosteron serumda iki formda mevcuttur: Bağlı ve serbest. Testosteron serumda %98 oranında seks hormonu bağlayıcı globüline (SHBG) bağlı olarak bulunur. Geri kalan %2 ise biolojik olarak aktif olan serbest formudur.
Birçok durumda sadece total testosteron bakılması yeterlidir. Ancak SHBG arttığı veya azaldığı durumlarda serbest ve total testosteron arasında fark artar. Örneğin hipertiroidi, epilepsi, obesite. Bu nedenle bu durumlardaki erkeklerde her ikisine de kontrol etmek gerekir.

 

Günün hangi saatinde ölçüm yapılmalıdır, zaman önemli mi?

Gün içerisinde sabah saatlerinde testoteron değerleri yüksek olduğundan erken sabah saatlerinde almak önemlidir.

 

Eğer testosteron değerlerinde düşüklük ilaç tedavisi nasıl uygulanır?

Bu sorunun cevabı testosteronun neden düşük olduğuna ve hastanın infertilite (kısırlık) problemi olup olmadığına bağlıdır. Eğer erkekte çocuk sahibi olma ile ilgili problem yoksa ereksiyon problemi, cinsel isteksizlik veya diğer hipogonadizm problemleri varsa testosteron ilaçları kullanılabilir.

 

İnfertilite problemi olan ve çocuk  sahibi olmak isteği olan erkekte tedavi amacıyla kesinlikle testosteron ilaçları verilmemelidir.Dışarıdan verilen testosteron ilaçları testislerin testosteron yapımını baskılar, sperm üretimini durdurur.

 

Sperm üretim bozukluğu olan azospermik ve hipogonadizm olan erkeklerde nasıl tedavi uygulanır?

Sperm üretim bozukluğuna bağlı azospermik erkeklerde FSH yüksek ve testosteron değerleri normalin altında ise mikro TESE öncesi testosteron seviyelerini normal sınırlara ulaştıracak tedaviler kullanmaktayız. Bu tedavileri 2-3 ay kadar verdikten sonra eğer hala azospermi durumu devam ediyorsa mikro TESE ile sperm araştırma işlemi yapılır.